Partnerské vízum na Novém Zélandu

Už je to nějaký pátek od doby, kdy jsme oba obdrželi pracovní víza a mohli si tak zlegalizovat pobyt na Novém Zélandu na dalších 30 měsíců. Rád bych se k celému procesu udělování víz vrátil a tentokrát se zaměřil na víza partnerská. O dokumentech potřebných pro klasická pracovní víza jsem se rozepsal v příspěvku Dlouhá cesta k pracovnímu vízu a tak je jen zmíním, ale nebudu rozebírat do detailu.

My se rozhodli na Zélandu strávit delší dobu, než klasických 12 nebo 15 měsíců s WHV a když jsem po trošku komplikovaném hledání práce a vyřizování pracovního povolení konečně uspěl, zbýval nám poslední krok – partnerské vízum. A tak jsme se vrhli na shánění potřebných listin.

Police check (výpis z rejstříků trestů)

Ten se řeší klasicky přes konzulát v Sydney. Vyplněný formulář a kopie pasu se nechá potvrdit u JP a spolu s penězi se zašle do Austrálie (viz minulý příspěvek). Bohužel ani po dvou týdnech výpis nepřišel a tak jsme byli trochu nervózní. Přeci jen v obálce bylo 45 AUD a tak se mohlo stát, že ji někdo vybral. Když Marci volala na ambasádu, tak tam o její žádosti neměli žádný záznam. Naštěstí jsme za pár dní v poštovní schránce objevili obálku z výpisem a mohli si tak na seznamu první položku odškrtnout.

Medical check (zdravotní prohlídka)

Klasická zdravotní prohlídka v jednom z akreditovaných středisek. Za několik minut vyšetření člověk zaplatí okolo 400 NZD a vyplněný formulář INZ 1007. Nevím, jak ostatní střediska, ale to naše řešilo vše elektronicky a po obdržení všech výsledků krve a rentgenu jej automaticky poslalo imigračnímu.

Důkazy o vztahu

Jednou z podmínek udělení partnerského víza je dostatečné prokázání vašeho vztahu. Bohužel stránky imigračního v tomhle nehovoří dost jasně a tak je jediným požadavkem opravdu je uspokojit úředníky dostatečným množstvím důkazů.

Pokud je spolu pár méně než rok, uděluje se partnerské vízum jen na rok. V ostatních případech na mluví stránka imigračního oddělení o 2 letech přičemž nám bylo partnerské vízum uděleno na stejnou dobu jako pracovní, čili 30 měsíců.

My jsme předložili tyto dokumenty:

a) Vyplněný formulář INZ 1146. Tento formulář musí vyplnit držitel pracovního víza a posvětit tak svému partnerovi jeho žádost. Přiložení tohoto dokumentu je povinné.

b) Fotografie. Vytiskl jsem asi 8 fotek a připsal k nim datum a místo, kde byly pořízeny. Při délce našeho vztahu nebylo těžké doložit dost fotografií, ale říkal jsem si, že by jich 8, jako průřez těmi lety mohl stačit.

c) Výpis emailů, které jsme si navzájem za ta léta vyměnili. Neposkytl jsem samozřejmě obsahy emailů, ale jen výpis s kolonkami odesílatel, příjemce a datum.

d) Výpis z banky. Jednak jsme si vyžádali z Kiwibank potvrzení o společném účtu a pak jsme taky doložili potvrzení z předchozích let s výpisem plateb za nájem.

e) Několik různých účtů a faktur nás obou, kde figurovala naše společná česká adresa.

f) Výpis společných letenek na Nový Zéland.

g) Dopis od naší paní domácí, kde potvrdila, že jsme u ní společně bydleli 8 měsíců.

h) Na závěr jsem kromě vyplněného formuláře 1146 ještě napsal i průvodní dopis jako partner s krátkým přehledem našeho vztahu.

Dokumenty jsme měli pěkně po kupě a pak už zbývalo jen se nechat vyfotit, vyplnit hlavní formulář INZ 1198, vypsat šek na 275 NZD, vše vložit do obálky a zanést na imigrační oddělení, které tu máme přímo v centru Wellingtonu.

Zhruba za 3 týdny se Marci po přihlášení na stránky imigračního objevilo u statusu velké tučné APPROVED. Po několika dnech dorazil poštou i pas s vízem a my tak mohli celou mašinérii kolem zařizování víz pokládat za vyřízenou.

Přidat komentář

8 Komentáře.

  1. Moc děkuju za tento článek – čeká mě zařizování partners viza za pár týdnů …. Nedá se policejní záznam vydolovat z konzulánu v Aucklandu? ;)

    • Ahoj Lenko, bohužel jiná možnost není. To je holt ta česká byrokracie. Ale s tím rejstříkem je to ještě v pohodě. To když si chceš zařídit nový pas, tak musíš do Sydney osobně a pak si ho zase osobně vyzvednout! Jo a na vyřízení toho pasu mají 6 měsíců. :!: :shock:

  2. Ahoj, prosím tě, poradíš mi, jak si udělal výpis emailu? A nevíš, jestli nejde vytisknout výpis zpráv z facebooku? Moc děkuju.

  3. Výpis už jsem vyřešila.

  4. Ahoj, prosím je možné udělat partnerské vízum i u working holiday, které jsem já dostala, ale partner nikoli? děkuji za odpověď

    • Ahoj, u Working Holiday toto možné není. Těch možností, co teď dělat moc není. Můžete třeba zkusit jet koncem února s tím, že si partner požádá až ze Zélandu v březnu u nové kvóty, ale jestli se do ní dostane, to nikdo nezaručí. Další možnost je, že pojede na turistu a sežene si práci až na místě a vyřídí si normální vízum, ale takhle bude potencionální ilegál pro imigrační a taky bude těžké sehnat práci bez víza.

  5. Ahoj stejná pravidla jsou i když je přítel kiwi? Děkuji B.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>