Vše o vízech a vstupu na Nový Zéland

Datum pro otevření víz se kvapem blíží a na fórech se začínají objevovat dotazy vystresovaných lidí, kteří nevědí co, kde a jak. V tomto článku jsem se pokusil shrnout všechno to, co si pamatuji z minulého roku a přidat pár informací navíc, které by měly pokrýt to nejdůležitější, co je potřeba vědět při žádání o vízum na Nový Zéland.

Žádost o vízum

Žádost se vyplňuje na stránkách imigračního oddělení www.immigration.govt.nz. Kvóta pro rok 2015 se oproti jiným letům neotvírá 1.3., ale až 5.3. v 10 ráno novozélandského času, tedy 4.3. v deset večer českého. Při logování je potřeba kliknout na tlačítko Go a ne mačkat klávesu Enter, jak je člověk zvyklý. V poslední době se objevilo několik stížností od lidí, že se jim stránka nenačítá správně, nebo není přístupná. Já osobně s ní žádný problém nemám (v prohlížeči Firefox).

Takže co bude potřeba:

a) Cestovní pas

O tom snad není potřeba se rozepisovat. Kromě toho, že by měl být platný, tak by měl mít dobu platnosti nejméně 3 měsíce po plánovaném opuštění Nového Zélandu. Kdo platný pas nemá, bude mít letos pravděpodobně smůlu. Úřad má na vyřízení nového pasu ze zákona 30 dní a trochu se obávám, že kvóta se letos do té doby naplní.

Jeden člověk na fóru doporučoval vyřídit tzv. expresní pas, čili pas bez strojově čitelných údajů. Tato varianta ale nemá smysl, protože takový pas má platnost jen 6 měsíců. Nejsem si jistý, jestli by prošla žádost s pasem, který brzo vyprší a pak to změnit na druhý pas. Pokud si pamatuji, tak se do formuláře právě i platnost pasu vyplňuje a taková žádost by byla patrně zamítnuta již na začátku.

Všechny údaje do žádosti o vízum se vyplňují bez diakritiky! (bez háčků a čárek).

b) Finanční prostředky

Po vyplnění žádost o vízum je potřeba zaplatit poplatek ve výši 165 NZD. Platba probíhá online a proto je nutné mít kartu, která tyto transakce podporuje. Nám se stalo, že mi to kartu mBank nebralo i když jsem ji pro jiné online transakce používal. Žádost je možné zaplatit jakoukoliv kartou (i kamarádovou) a současně je možné více žádostí zaplatit jednou kartou.

c) Rentgen hrudníku

Pokud člověk strávil dohromady více jak 3 měsíce v posledních 5 letech v zemích, které NEJSOU na seznamu s nízkým rizikem TBC, musí na rentgen hrudníku a nechat si vyplnit příslušný formulář. Ten může vyplnit VÝHRADNĚ jen schválený doktor, jejich seznam lze najít na stránkách imigračního pod položkou Panel doctors. Aktuálně tam jsou pro Českou republiku 3 doktoři. Když jsem žádal já, tak jich tam bylo asi 10 a u většiny mi řekli, že už to nedělají. Určitě by to měl pořád dělat Dr. Alazani (1000 Kč) nebo MUDr. Beranová (580 Kč). Formulář je pak nutné zaslat (nejlépe doporučeně) na pobočku imigračního oddělení. Doporučuji poslat do Londýna.

Odkazy:
> seznam Panel doctors
> seznam zemí s nízkým rizikem TBC
> formulář na rentgen hrudníku
> adresy pro odeslání vyplněného formuláře

Odpovědi na otázky ze stránek:
Q: Jak dlouho platí vízum a kdy je nutné odcestovat?
A: Od schválení žádosti je platnost rok, do kdy je nutné odcestovat na NZ. V momentě vstupu začíná platit roční platnost víza.

Q: Vízum mám, ale nestihnu odjet v termínu. Můžu žádat podruhé?
A: Jasná a stručná odpověď je NE. V podmínkách je to napsáno a řekl bych že ani případné (např. zdravotní) důvody je při počtu zájemců zajímat nebudou.

Q: Opravdu si nemůžu nechat udělat rentgen hrudníku jinde?
A: Ne, panel doctors jsou schváleni NZ. Těžko by pak asi vízum přidělili.

Q: Vejdu se do kvóty, když budu muset zařizovat rentgen hrudníku?
A: Po vyplnění žádosti přijde info, že je potřeba doložit rentgen ve lhůtě 15 dnů. Místo by mělo být po tu dobu rezervováno.

Q: Musím mít na účtu sumu asi 4200 NZD když žádám o vízum?
A: Ne, toto platí až pro vstup na NZ.

Q: Asi budu potřebovat rentgen hrudníku, ale jsem v zahraničí. Co s tím?
A: Vyhledat seznam panel doctors pro příslušnou zemi, nebo sousední. Já z Brna zvažoval doktory ve Vídni.

Q: Byl(a) jsem sice 3 měsíce v zemích mimo seznam, ale nemám razítko v pase a ani můj pas nikde neskenovali. Případně bych si raději vyřídil(a) nový pas. Vyhnu se rentgenu?
A: Člověk nikdy neví, kde jaký záznam může být a mít zamítnutou žádost kvůli blbosti se nevyplatí.

Vstup na NZ

Většinu věcí ohledně přípravy a zařizování před cestou jsem už shrnul v článku Víza, letenky a vše ostatní, na co se zaměřit před cestou. Samotný vstup na Zéland pak probíhá vcelku klidně. Rozhodně doporučuji mít s sebou vytisknutou stránku s elektronickým vízem. Toto jsme museli ukazovat jak v Praze, tak v Dubaji.

Nejvíce dotazů ohledně vstupu se zaměřuje na dokazování dostatečné finanční hotovosti. Podle podmínek by měl každý disponovat nejméně částkou 4200 NZD a k tomu buď zpáteční letenkou, nebo dostatečnou hotovostí pro koupení letenky zpět, což může být dalších řekněme 1500 NZD. Neznám nikoho, kdo by byl takto kontrolován, ale určitě bych nespoléhal na to, že to nekontrolují. V poslední době se zpřísnily kontroly lidí, co sem jedou na turistické vízum, jak je např. rozebíráno tady. Může se stát, že budou brzo kontrolovat i WHV.

Pokud člověk nedisponuje takovým množstvím peněz, je asi nejlepší si je nechat přeposlat od rodičů, udělat výpis z elektronického bankovnictví a zase je vrátit. Nebo udělat výpis z jejich bankovnictví a sepsat anglické potvrzení, že jsou peníze v případě nouze k dispozici. Ať je to jak chce, doporučuji se připravit na pořádný vítr v peněžence po příletu. Ale to už jsem zase shrnul v článku Život na Novém Zélandu není zadarmo.

Kromě dostatečného obnosu je pak nutné vyhodit všechno jídlo a deklarovat případné léky, trekové boty a vše ostatní co je zmíněno v imigrační kartě. Jak praví zdejší přísloví “better safe than sorry”, takže pokud si nejste jistí, jestli deklarovat to či ono, raději je lepší to do karty zmínit a následně vysvětlit, než platit pokutu.

Pro představu, co vše je nutné deklarovat doporučuji prohlédnout českou verzi imigrační karty ZDE.

No a pro všechny, kteří to dočetli poctivě až na konec je tu odkaz na nejčastěji kladené otázky imigračního.

http://www.immigration.govt.nz/migrant/general/generalinformation/qanda/whsonline.htm

Mohlo by vás také zajímat:
Život na Novém Zélandu není zadarmo
Víza, letenky a vše ostatní, na co se zaměřit před cestou
Pár věcí, které jste o Novém Zélandu (možná) nevěděli

 

Přidat komentář

25 Komentáře.

  1. čus
    prosim tě, nevíš jak je to ze zemí jako Japonsko, jižní Korea, Taiwan? V seznam z nízkým rizikem nejsoum což mě ale teda zrovna u Japonska překvapuje. Popravdě jsem se bál jen toho Taiwanu. Taky kdyby si věděl jak je to s těmi to zeměmi budu moc rád za jakokoliv radu. díky

  2. Ahoj, prosím tě jak velký problém jsi měl u té platby s tou MBANK. Tak jak jsi psal i já s kartou platím veškeré transakce a používal jsem ji k platbě i v zahraničí, tak nevím jestli mám spoléhat na jistotu nebo zaplatit přes kartu přítelkyně.

    • Ahoj, jak už jsem ti psal na FB. Hodilo mi to nějakou chybu. Klidně to zkus, je to přeci jen rok, co jsem to platil. Když to nepůjde, můžeš zkusit druhou.

  3. ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda nemáš nějaké informace pro případ lidí s epilepsiíí, kteří by rádi odcestovali na NZ v rámci WH. Nikde jsem o tom nic nenašla a těžko posoudit do jaké míry to uvádět v rámci žádosti (kvuli převozu prášků atak.) za jakýkoli info předem moc díky!!

    • Ahoj, z jiných fór jsem vyčetl, že i cukrovkáři si vozili inzulín a klidně i injekce do letadla. Takže by to asi velký problém být neměl. My táhli taky tašku léků. Ale pokud to jsou nějaké speciální, tak by možná bylo dobré mít potvrzení od doktora v AJ.

  4. Ahoj, prosím tě scan pasu a zaplacení poplatku probíhá hned při vyplňování žádosti? nebo je to jako s kanadskými WH, že vyplníš žádost a do 14 dní musíš doložit pas a zaplatit poplatek? Díky

  5. ahoj,chtel bych se zeptat:od 13.12.2013 cestuji po JV Asii (za poslednich 5 let jediny pobyt mimo zeme s nizkym…) a odlet na Zeland planuji na 18.3.(=5dni presah)-vim,je to hranicni,ale tezko asi na Filipinach(odlet)najdu NZ schvaleneho doktora..Kdyby nahodou po mne rentgen chteli,da se udelat i pri priletu nebo ho chteji dolozit ihned?..Diky

    • To přesně netuším. Ale údaje které vyplňuješ, tak mají být aktuální ke dni podávání žádosti. Takže by teoreticky rentgen nebyl potřeba. Nejlíp napsat přímo na imigrační.

  6. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli u toho pasu stačilo naskenovat jen tu jednu důležitou stránku nebo jestli je potřeba mít naskenovaný celý pas. Díky

  7. Ahoj,

    jakým způsobem tě obeznámí, že jsi víza dostal. Předpokládám, že na stránkách kde se žádalo, bude application approved nebo něco podobného?

    dík moc J

  8. Chci poděkovat za tenhle web, fakt mi pomohl a uklidnil. Zaplať buh za Vás, kteří se moříte s psaním článků a odpověďmi na naše otázky. Moc dík.

  9. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak je to přesně stím poplatkem za ty víza? Jakože pokud už je překročena kvota lidí, tak už mě to automaticky nepustí k tomu kroku platit nebo jak to prosím je?

  10. Marie Šimanová

    Zdravím,
    chtěla bych se zeptat, jestli bude problém když budu o WH žádat z Anglie..? Jelikož jsem aupair a mam National Insurance Number a pracuji také jako číšnice. Bylo mi řečeno jelikož mám toto číslo a pracuji v Anglii tak mi české vizum nemůže být uděleno. Prosím o radu… Děkuji

    • Ahoj, nevím, kde jsi k tomuhle přišla, ale pokud máš český pas, jsi tudíž občan ČR a žádáš o WH přes českou kvótu.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>